Här är brudarna, Johannes

Johannes har helt rätt i att PP måste fortsätta debatten om sin grabbighet. Faktum är att den debatten fortsätter internt som externt. Vi som för debatten tar gärna emot stöd och råd från externa parter, som t ex Johannes Forssberg och det vore skönt med några konkreta tips.

Rent konkret är mitt enda råd till Johannes och andra som oroar sig för PPs ”totala mansdominans och tvivelaktiga estetik” att läsa och sedan kryssa någon av de kvinnliga kandidaterna 2. Amelia Andersdotter, f. 1987, Lund, 4. Anna Troberg, f. 1974, Järfälla, 7. Anna Svensson, f. 1980, Norrköping, 9. Johanna Julén, f. 1980, Västerås, 11. Malin Littorin Ferm, f. 1990, Vällingby (ingen hemsida men presentation), 13. Ellen Söderberg, f. 1991, Malmö (ingen hemsida med presentation), 15. Camilla Westrin, f. 1983, Umeå (ingen hemsida med presentation) eller 19. Sandra Grosse, f. 1990, Helsingborg.

Utöver detta så finns det kvinnliga pirata nätverket Nätstrumporna som man kan stötta, gå med i eller ge konkreta råd till. Kontakta Klara för mer information.

Missa inte heller att läsa några av de mindre grabbigt gapiga bloggarna i min Bloggroll till höger. Dessa är inte alla Piratpartister men de skriver ofta om pirata frågor eller om själva partiet. Det finns många (lägg till i kommentarerna!) och jag ber redan här om ursäkt för dem jag inte listar där. Ge gärna fler exempel i kommentarerna!

Mitt svar till Johannes blir helt enkelt att han har rätt i stora delar av kritiken och att vi därför tacksamt tar emot stöd och hjälp för att rätta till bristerna. Jag tänker inte skriva något försvarstal för PPs grabbighet för jag känner mig inte inkluderad av den och jag arbetar själv mot den. Sådana försvarstal brukar dessutom bli rätt andefattiga i stil med Meh, asså, det är ju inte konstigt att PP är så grabbigt, vi är ju nästan bara grabbar ju…

Precis som Johannes tror jag att tjejer och kvinnor är lika intresserade av våra frågor som resten av medborgarna och att svaret på den låga (men stigande!) andelen kvinnor i partiet står att finna i vår framtoning, särskilt historiskt. Johannes och alla som vill får gärna stötta och stödja oss som för denna diskussion.

Vad gäller Bakkes låt (och speciellt första videon som någon helt annan satte ihop) så håller jag med om att det var olyckligt textval och framtoning. Dock känner jag till Bakkes intentioner och att tolkningarna och associationerna hamnar utanför vad Bakke avsåg föra ut. Olyckligt alltså, snarare än olämpligt. Någon officiell kampanjlåt hann det aldrig bli och PP lanserade den inte (men länkade ett kort tag låten från förstasidan vilket ändrades efter interna diskussioner). Andra resonerar bättre om detta med musik i politiken än jag. Men detta sagt så kan jag tipsa om ett moderat försök till kampanjlåt. Jag är inte musikkritiker och överlåter till läsarna att skaffa sig en uppfattning om den låten. Kommentera gärna!

Uppdatering:Läs fler röster om genusfrågan i partiet: Mattias, Christoffer, Emma, Johanna, Göran, Mattias igen och nyare, Klara, Johannes själv.

Annonser

16 svar till “Här är brudarna, Johannes

 1. Tjena!

  Jag känner väl att jag inte tillhör ”de gapiga”, men du kan läsa själv på min blogg och se om du håller med. :)

  /Janne

 2. Sen håller jag med dig om det du skriver, men… det kliar ändå i fingrarna att säga nåt försvarsaktigt om mängden killar i partiet. Nåt om att vi i huvudsak får medlemmar från IT-sektorn där det är massa killar och att vi ända sen 2006 har försökt få in fler tjejer. Uppenbarligen har vi misslyckats med det sista och därför är alla förslag på vad vi kan göra välkomna…

  • majestatispluralis

   Jo men samtidigt handlar våra frågor om så mycket mer än IT… Integritet, kultur, rättssäkerhet, demokrati, yttrandefrihet…

   Som sagt, vi håller debatten levande och tar gärna emot förslag.

 3. Ping: opassande » Blog Archive » Mansdominansen i Piratpartiet

 4. Ping: Några tips till Piratpartiet : Intensifier

 5. Hej! I mångt och mycket tycker jag att du har rätt här, men frågan är dock om vi inte behöver en viss mängd gapighet för att höras och synas. När all media svansar efter M&S måste vi göra ett avtryck för att märkas. Därav försvarar jag inte alls den påtagliga grabbighet som existerar inom partiet utan tycker att det finns många saker som vi kan och bör ordna upp.

  Själv menar jag att det är viktigt med en positiv syn på framtiden, att vi inte gräver ner oss själva i ett skyttegravskrig. Så ta gärna en titt där och se om du gillar det du läser – alltid intressant med fler kommentarer och tankar.

  • majestatispluralis

   Jag tror inte vi är i behov av gapighet just nu när vi plötsligt fått plats i media och politiker t o m gör motfilmer där de uppmanar folk att inte rösta på oss.

   Det är nog så att de flesta hört talas om oss vid det här laget och jag köper inte riktigt försvaret att man måste gapa för att höras (det beror i så fall på vad man gapar).

   Möjligen behövdes det gapas i början men jag är skeptisk. Det beror nog på att man så intimt blandat ihop gapigheten med det grabbiga som min post mest handlar om.

   Gapighet föder gapighet och attraherar möjligen andra med samma framtoning samt riskerar det skyttegravskrig du talar om (och som jag skrivit om tidigare).

   Men det är nog så att det är olika faser i ett partis utveckling och att vi vuxit lite väl fort och inte riktigt hunnit med att mogna i vår retorik och framtoning nu när vi äntligen har en röst i mediebruset.

   ”Så ta gärna en titt där och se om du gillar det du läser – alltid intressant med fler kommentarer och tankar.”

   Men var ska jag ta mig en titt och läsa? Den sista meningen förstod jag inte!

 6. Ping: Piratpartiet lockar kvinnor i tusental « infallsvinkel

 7. Ping: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Medlemskvotering?

 8. Du var nyfiken på mindre grabbigt gapiga bloggar. Mitt ”Gandhi-inlägg” kanske är av intresse: http://erik.urgott.se/2009/04/lar-av-gandhi-kara-pirater.html

  Hoppas resten av bloggen inte heller upplevs för gapig (eller att den tjatar för mycket om getter).

  • Mycket lyckade inlägg! Jag lade till dig i Blogroll och fortsätter du i samma stil så får du stanna kvar där ;-)

   Mitt prat om gapighet ska inte tas för ordagrant. Jag efterlyser helt enkelt en nyanserad resonerande konstruktiv dialog och debatt.

 9. Ping: Deepedition » Piratpartiet är något helt annat än förut

 10. Ping: Piratpartiet behöver inte fler kvinnor « Calandrellas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s