I stället för pajkastning

Jag har helt befogat fått frågor kring min tidigare kritik av pajkastningssyndromet i valrörelsen. Det jag kritiserat är att man gärna talar om för medborgarna vad som är fel i andra partier i stället för att lyfta fram det parti man representerar eller stödjer och dess egen politik. Det har varit vanligt förekommande att våra motståndare t ex lagt energi på att tala om för folk att (och varför) de inte ska rösta på Piratpartiet (något jag främst ser som smickrande). Men Piratpartister faller ofta i samma fälla och lyfter gärna fram att partiet X minsann röstat ja till IPRED, FRA osv. Att stödpartiet Y minsann är beroende av storpartiet Z och kommer tvingas kompromissa bort större delen av sitt partiprogram för att ingå allians eller koalition med Z.

Nu är det visserligen allmänbildande och ren väljarupplysning att redovisa hur partierna agerat i relation till deras (ibland) nyvunna vurm för piratfrågor. Det är också allmänbildande att förklara glasskioskmodellen med kompromisser som leder mot mitten. Och Piratpartiet har liksom inga gamla synder ännu eftersom vi inte suttit med i parlamenten och kunnat rösta mot vårt eget påstådda engagemang i någon fråga.

Men om vi vill följa mitt förslag att lyfta vår egen politik snarare än att hacka på andras politik och gamla synder, vad har vi för möjligheter då? Som jag ser det så är det främst två vägar som är framkomliga här (förutom upplysningsvägen ovan).

1. Vår egen politik
Här handlar det främst om att förklara hur vår politik faktiskt inverkar på fler områden än punktmarkering av integritets- eller frihetsnedsättande lagar eller direktiv. Amelia visar genom handling hur det kan gå till. Klara resonerar klokt om principen.

2. Låt andra tala för andra partier
Vem är väl bättre rustad för att kritisera ett parti än en medlem eller sympatisör (ibland före detta) för partiet? Här handlar det, som jag ser det, om att lyfta fram politiker eller debattörer från andra partier som med sin erfarenhet och bakgrund har stor insikt i hur paritet resonerar internt och externt och i många fall praktisk erfarenhet av partiarbete. Låt de andra partiernas kritiker komma till tals och hjälp folk att hitta dit. Låt kritikerna stanna kvar i sina partier och bearbeta dem för en politik mer i Piratpartiets linje – det är ju trots allt så att vi ska samarbeta den dagen vi sitter i parlamenten och då är det ju bra med folk som har åsikter närmare våra i partierna vi ska arbeta med.

Här kommer jag därför att redovisa en rad bloggar från andra partier vars kritik får tala för sig själv. Jag är tacksam för all hjälp jag kan få för att komplettera denna lista.

Först ut är folkpartisten Mark Klamberg. Klamberg är jurist och har dragit ett tungt lass i FRA-debatten och granskar även frågor som Polismetodutredningen och Datalagringsdirektivet. Läs Marks blogg och hans stundtals hårda kritik av Folkpartiets politik i lagstiftningsarbetet och omröstningar kring kontroversiella lagar. Näste man till rakning är Lars-Erick Forsgren som lämnat partiet något desillusionerad över liberalismens förfall inom partiet (och partierna i stort). Lars-Erick är mycket läsvärd och ställer ständigt liberala krav på ett parti som kallar sig liberalt. Fyll gärna på med fler folkpartistiska eller liberala läsvärda kritiska bloggar i kommentarerna.

Moderaterna har sina ljuspunkter även de. Främst utmärker sig riksdagsledamot Karl Sigfrid, hårt ansatt som FRA-kritiker under de omstörtande veckorna med FRA-debatten. Läs gärna Sigfrids inlägg i upphovsrättsdiskussionen och integritetsfrågorna. En annan moderat som står mycket nära PP i synen på upphovsrätt och integritetsfrågor är kommunpolitikern Mary på Mina Moderata Karameller. Mary drar sig inte för att ställa besvärande frågor inåt i organisationen. Jag upptäckte Marys blogg under FRA-debatten men har sedan jag börjat följa den upptäckt att hon för det mesta står för frågor och och även ibland kritik av moderaterna och andra som jag helt skriver under på. Fler moderata kritiker? Lägg till i kommentarerna!

Självklart finns det vettiga och mycket självkritiska socialdemokrater också. Här väljer jag att främst lyfta fram författaren Anders Widén som gjort ett storartat jobb med bland annat Riksdagssvar, en kampanj som avslöjat attityder och bristande intresse (eller rent av kunskaper) hos riksdagsledamöterna vad gäller FRA-lagen. Anders är oerhört frank och skarp i sin självkritik av sitt parti och mycket läsvärd. En läsvärd artikel, författad av Johan Westerholm, Thomas Hartman, Anders Widén, Kristian Krassman, Erik Laakso, Ulrika Sandberg och Ann-Catrin Brockman visar på stor självkritik mot det egna, socialdemokratiska, partiets arbete i integritetsfrågorna, och förtjänas att läsas. Se även uppropet Sossar mot storebror. Lägg gärna till fler exempel på självkritiska sossar i kommentarerna!

Centerpartiet då? Med sitt öppenhetsmanifest och nyantagna öppenhetsprogram? Finns där något uns av självkritik? Självklart! Erik Hultin har varit superaktiv i FRA- och integritetsdebatten och även varit med att starta Centeruppropet (som verkar ha tagit pausladda om efter den livliga debatten på senaste centerstämman). Sedan har vi Björn Pedersen som bloggar som Bloggen Bent som valde att hoppa av partiet efter stämman. En annan framstående centersjälvkritiker är Markus ”Lake” Berglund vars självkritiska och frispråkiga blogg är mycket läsvärd. Läs den!

Min lilla uppräkning kan knappast vara representativ vare sig för partierna eller dess självkritiker (eller kanske möjligtvis för självkritken). Naturligtvis. Men jag ville ändå ge folk en chans att läsa om kritik av Piratpartiets konkurrenter från initierat håll. Och kom ihåg: Visst kan man slå bort andra partier med eller utan självkritik med att de straffat ut sig och saknar trovärdighet i våra frågor. Men vi ska samarbete i framtiden och alla kritiker behövs inom sina respektive partier. Annars kommer partierna antingen stagnera eller bli, sett ur ett piratperspektiv, ännu värre på våra frågor. Så läs, stötta, bilda er en uppfattning om läget. Tänk långsiktigt och konstruktivt. Det är ett demokratiskt val vi har framför oss och ingen tävling.

Uppdatering: Jonas tipsar i kommentarerna om en självkritisk och inbjudande, resonerande Camilla Lindberg (känd för att ha röstat mot sin riksdagsgrupp och regering i FRA-omröstningen) som ger Piratpartiet ett erkännande på Politikerbloggen (en blogg jag ogärna länkar till i vanliga fall).

11 responses to “I stället för pajkastning

 1. Tack för länken, men det är ”Markus”, inte Magnus och vad det gäller CenterUppropet.se, så laddar vi bara om. Det är inte läge att ta paus nu med intern opinionsbildning när frågorna är brännande aktuella.

  För övrigt ett mycket bra inlägg!

 2. Det tråkiga med att lista bra alternativ i andra partier är om listan skrivits för 1 år sedan hade väl att Federley stått med? :-(

 3. Nu är det väl så att jag inte bara kritiserar moderaterna? Men när det gäller integritetsfrågor är jag förtvivlad.

 4. Härligt att se att du uppdaterar texten allt eftersom du får in synpunkter. Du kanske ska sätta dit den där klassiska grävande gubben ”Under arbete”-skylten?

  ;-)

 5. Nu verkar Camilla Lindberg kuna ingå i samlingen

  http://www.politikerbloggen.se/2009/05/18/19951/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s