Utmaning – pirater att lyfta

Klara satte en sten i rullning, som så ofta förr, när hon listar tio pirater som förtjänar cred och plats och uppmanar andra att göra det samma. Rick var inte sen att haka på.

Jag är inte säker på om det avses strikt partiboksinnehav (vi pirater kör med facebook och inte partibok om nån undrar ;-) eller blogg åtminstone) eller om det är piratröstare eller pirater i vidare bemärkelse. Jag väljer dock piratpartister här. Men jag gillar inte topplistor. Det finns så många fina piratpartister att en lista blir väldigt missvisande och exkluderande så detta ska inte ses om en topplista utan snarare ett urval. Ni som inte är med här ska inte dra några slutsatser av det! De flesta nedan har jag träffat afk. Mitt urval blir, på helt godtyckliga urvalsgrunder:

 • Balder Lingegård, cellisten och allkonstnären som med sitt sylvassa intellekt utgjorde ena halvan (den tyngre skulle jag hävda) på det seminarium vi tillsammans höll på Göteborgs Universitets Resistance Studies i februari. Sjukt smart och intellektuell kille och en fin person. Balder drog även ett tungt lass i förra valrörelsen med valsedlar och demonstrationer. Inte lika aktiv längre på grund av ett arbete som tar mycket tid vilket jag önskar kommer ändras på. Inte att han ska bli av med jobbet, alltså, utan att han ska få mer tid att vara pirat!
 • Jonatan Kindh a.k.a. Gonte, ung pirat (i styrelsen för UP) och en trevlig prick! Dessutom piratbutiksveteran. Vi träffades av en slump på pendeln och kom i samspråk och konstaterade att vi ju nästan känner varandra på nätet då vi är partikamrater. Magiskt afk-moment.
 • Kalle Vedin. En mjuk pirat men med hårt arbete i Göteborgspiraterna. Har arbetat förtjänstfullt med demonstrationer, seminarier, mobila valstugan och sjukt många andra järn i elden. Var ett trevligt resesällskap på sällskapsresan till en viss rättegång. En kille man måste älska.
 • Krister Svanlund. Trevlig kille som hjälpte till med Blodgivarkampanjen. Ständig deltagare på piratfikor (som jag själv visiterar alldeles för sällan) och andra afk-events. En klippa.
 • Jimmy Callin. Lugn och fin! Eftertänksam ung pirat med värme och humor.
 • En superbloggerska som Emma behöver knappast presenteras. Gör ett oerhört betydelsefullt jobb, verkar som en harmonisk kraft och är en naturbegåvning på formgivning. En central punkt i bloggosfären. Ett epicentrum och lugnet i orkanens öga.
 • Anders Billander ”Pläden”. Otroligt skärpt och sansad kille som jag föll i samtal med på piratpicknick i Slottsskogen. Mycket klok och trevlig!
 • Janne Lindgren, distriktsledare i Stockholm och en hårt arbetande pirat. Lugn, stabil och mycket sympatisk.
 • Jonas Lyckegård. Ytterligare en ung pirat. Med ett ungdomsförbund som UP kan vi se med tillförsikt på framtiden! Trevlig och sansad kille!
 • Klara, som arbetar enormt internt med mediefrågor och organisation. Ofta i det tysta men framgångsrikt i offentligheten på sin blogg. Brinner för organisationsmognad och demokratisering. Mycket omtyckt fast hon ibland inte tror det själv!
 • Norge-baserade Egil, som utan att tveka upplät serverplats åt ett kommande projekt och hjälp mig massor! Ett praktexempel på hur pirater verkar lita på varandra och hjälpas åt. Svärmeri i all ära men utan hjälpsamma spetskompetenser som Egil skulle svärmen vara mycket svagare. Trevlig är han också!
 • Lars Homqvist. Pricksäker bloggare! Honom har jag aldrig haft äran att träffa afk men på nätet är han trevlig och humoristisk.
 • Andreas Rönnqvist som med Anna Troberg startade det oerhört lyckade initiativet Xtreme Creator. ”Det är mycket lättare och roligare att upptäcka framtiden tillsammans och med ett leende på läpparna”, som Xtreme Creator säger. Hur fint är inte det?
 • Slutligen vill jag peka på den dynamiska duon Marcus och Göran på sagor från livbåten. En av de skarpaste bloggarna i piratflottan!

Det var drygt tio pirater som bland många förtjänar att lyftas fram. I likhet med Falkvinge fuskade jag och gjorde listan lite längre än tio. Jag stannar här men kommer inte sluta länka bra pirater för det. Missa inte heller min blogroll till höger! Där finns många som lika gärna kunde varit med. Och det finns många andra därute. Så jag skickar vidare utmaningen. Visa på bredden och värmen som finns i partiet!

Pust! Kan jag få slippa göra listor nu? ;-) Det här var inte lätt. De flesta pirater man träffar är trevliga och kloka.

Uppdatering:Fler listor hos Mattias (organisationsexperten som förtjänar att nämnas på min lista med!) och JRL (vars lista är kort men koncis).

Annons

6 svar till “Utmaning – pirater att lyfta

 1. Peter Sjöberg

  Lagom mix av yngre/äldre vore nog bra.
  Huvudsaken vi backar dom när etablissemanget
  börjar med sin utfrysningspolitik i kommun husen !
  Rösta nu, sedan börjar valupptakten inför förändringen på hemmaplan.

 2. Vackert med piratkärlek! :)
  Glad att se mig själv i din bloggroll! Själv är jag sämst på att sätta upp bloggrolls utan är väldigt ”manuell” av mig! :) Får se var det bär av.

 3. Bugar och bockar! Marcus hälsar säkert!

  • Ingen orsak, jag var helt uppriktig.

   Skickar gärna vidare utmaningen! En lista kan ni säkert knåpa ihop! Jag har hört om din långa RSS-lista som du betar av om nätterna;-)

   Däri finns garanterat en och annan pirat som kan puffas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s