Finns det något fog för kritiken av kontrollsamhället?

Ett kort inlägg idag. Ny Teknik rapporterar om kritik mot Säpos och Polisens hantering av telefonavlyssningen och överskottsmaterial. Det är Anders Eriksson, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som levererar skarp kritik mot Säpos agerande.

Kritiken framkommer i nämndens årsberättelse för 2008, som ännu inte finns tillgänglig på dess webbplats. Den kommer nog dyka upp här när den ska publiceras.

Här kommer ett axplock från artikeln i Ny Teknik:

I hur många fall som Säpo ”missat” att radera inspelningar och förstöra de tillhörande dokumenten, är hemligstämplat.

–Det är en systematisk brist och jag anser att det är allvarligt. Men jag kan inte säga något om omfattningen, detaljerna är sekretessbelagda, säger Anders Eriksson, ordförande i nämnden.

Nämnden skriver i övrigt att deras inspektioner under 2008 visat att åklagarna brister när det gäller att dokumentera hur så kallad överskottsinformation från polisens hemliga avlyssning används.

Dessutom skiljer sig åklagarnas rutiner för hur telefonavlyssnade och buggade personer lagenligt underrättas om att de blivit avlyssnats.

Detta väcker många frågor. Hur hanteras inspelningar av hemlig avlyssning? Hur hanteras överskottsinformation (sådant som inte handlar om den aktuella brottsutredningen)? Hur används hemlingstämpeln? Är den till för att skydda rikets säkerhet eller för att skydda myndigheter som jobbar för rikets säkerhet när dessa kritiseras?

Kommer liknande problem med hanteringen av spaningsmaterial uppstå med FRA och datalagringsdirektivet? IPRED?

Andra som kommenterar: Hax. Vilka fler? Tipsa i kommentarerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s