FRA och datalagringen i perspektiv

Folkrättsjuristen Mark Klamberg uppmärksammar oss på det så kallade Stockholmsprogrammet där EUs nästa femårsplan för polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straffrättsligt och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik ska slås fast.

Det hela hänger ihop med EUs ”Future group” som granskats av Statewatch. I rapporten kan vi läsa om det förra femårsprogrammet, Haagprogrammet:

the Hague Programme also established the Principle of Availability [all data and intelligence held has to made available to all the other state agencies in the EU] with a view to improving the exchange and availability of law enforcement information.

Något får mig att misstänka att Principle of Availability kommer göra data insamlad av FRA och datalagringsdirektivet tillgängliga över hela EU för myndigheter som sysslar med ”law enforcement”. Här måste vi sätta press på regeringen att öppna upp förhandlingarna och tydligt redogöra för vilken linje de kommer att driva i Stockholmsprogrammet och hur det samverkar med IPRED, Datalagringsdirektivet och FRA-lagarna.

Missa inte heller Frendos genomgång av remissvaren på Polismetodutredningen. Framkommer en otrevlig syn på ändamålsglidning och utökning av övervakningstrenden hos vissa remissinstanser.

Under tiden lägger vi ytterligare ett lagpaket från EU på minnet. Säg efter mig: ”Stockholmsprogrammet”. Bra! Detta är något för Piratpartiet att hålla ögonen på och något som tvehågsna väljare må fundera över.

One response to “FRA och datalagringen i perspektiv

  1. FRA ska bara spana på ”yttre hot”. Detsamma gäller säkert motsvarigheterna i andra länder. Sen byter de glatt information med varandra. Alla spionerar endast på utlänningar, men vi är alla utlänningar i resten av världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s