Europeiska unionens portal förklarar länkning

Den Europeiska unionens portal förklarar hur länkning på internet fungerar genom att sätta upp följande kriterier för folk som vill länka till portalen:

Man får skapa länkar till Europa från vilken webbsida som helst om följande villkor är uppfyllda:

 1. Länkarna ska förses med officiella logotyper English eller varumärken som ägs eller licensieras av EU-institutionerna och detta skall ske enligt följande anvisningar. Om logotyper eller varumärken inte kan användas går det bra med textlänkar (exempelvis: ”Ytterligare information finns på webbplatsen Europa”) på de villkor som anges nedan.
 2. Länka endast till sidor som visar hypertextmeddelande om ansvarsförhållanden och upphovsrätt.
 3. När man skapar en länk till webbplatsen Europa ska man göra det fullständigt klart för användarna att dessa sidor är öppna för alla och inte avgiftsbelagda.
 4. På samma sätt är det också viktigt att länkarna inte får användas så att man kan tro att gemenskapsinstitutionerna ställer sig bakom innehållet på webbplatsen det länkas från eller syftet med organisationen som driver den.
 5. Om länkar skapas från en webbsida med ramteknik får sidorna inte visas i ramar på ett sådant sätt att användarna kan missförstå sidornas ursprung.
 6. Adressen till den sida där länken förekommer ska skickas till Europas webbmaster så snart länkningen gjorts, så att vi kan kontrollera att riktlinjerna ovan har följts.

Läs instruktionerna (hittat via Badlands Hyena).

Med tanke på att det i Sverige kan leda till polisanmälan om man länkar till en hockeymatch är detta synsätt på länkning minst sagt beklagligt. Vi har en stor pedagogisk uppgift framför oss vad gäller att förklara hur webben och länkning fungerar.

På ett allvarligare ämne talar Klara om allvaret i nätaktivismen för Iran.

2 responses to “Europeiska unionens portal förklarar länkning

 1. Det är tyvärr vi alla som betalar lönen till de som sitter och knåpar ihop dylikt dravel. Tragiskt!

 2. Suck. Bryr de sig ens själva om att kontrollera efterlevnaden av de där reglerna? Jag föreslår att vi sätter i system att bryta mot dem, djuplänka till bilder och annat utan rättsliga meddelanden i hypertext, rama in objekten med mera, varefter vi kopplar in autopiloten på att informera ”Europas webbmaster” om allihop med begäran om validering. Varje invändning till svar bemöts med tio nya kreativa förslag på hur vi kan tolka reglerna till vår fördel och tillmötesgå kraven.

  Look at all my files and compilations,
  linking with a custom tool of mine.
  I’m no fan of printed publications,
  I would rather
  help my friends put everything online.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s