FRA-seminarium

Polisförbundet anordnar seminarium om signalspaningslagen (FRA-lagen). I panelen sitter: Annie Johansson, riksdagsledamot (c), Alice Åström riksdagsledamot (v), Anders Danielsson, generaldirektör för Säkerhetspolisen och Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande.

Säpo-chefen Anders Danielsson inleder med att säga att Säpo måste få börja signalspana annars blir de sämre på att skydda landet. Detta är naturligtvis newspeak eftersom om de inte fick tillgång till signalspaning i kabel så skulle inget vara annorlunda mot idag. Ingen försämring alltså. Att hota med att deras förmåga att skydda oss skulle försämras är att tala med kluven tunga och blott ett lömskt försök att framställa det som en risk att inte ge Säpo tillgång till allas vår kommunikation.

Alice Åström hävdar det enda rimliga med tanke på den taffliga hanteringen hittills och kvarstående integritetsproblem, att riva upp lagen och börja om från början. Annie, däremot, vill nöja sig med den så kallade kompromiss hon och hennes kritiska vänner tror sig ha fått igenom.

Nästa punkt är hantering av överskottsinformation. När tillstånd givits för att spana i kabel, så får man inte spana på sånt som inte är relevant för det aktuella uppdraget. När man ändå spanat på oskyldiga så måste man förstöra det man fått in (som man egentligen inte fick spana på) och då hamnar man i det delikata problemet att det inte går att efterhandskontrollera vad det är man spanat på. Övergreppet att samla in information och kommunikation som var helt oskyldig (vilket man upptäcker när man just samlat in och analyserat materialet som man inte skulle fått göra) går således inte att analysera i efterhand eftersom materialet ju kastats.

Detta har ju varit en av huvudinvändningarna mot signalspaningen mot breda kommunikationsvägar. Man vet inte om det man spanar på uppfyler kraven och behoven förrän man redan analyserat och kränkt individen. När man sedan lagenligt slänger överskottsmaterialet.

Denna paradox att man spanar bara på hot men inte vet om det är ett hot förrän man redan spejat och spanat räcker för mig för att säga nej till bred spaning i kabel. Förtroendet för en av beställarna, säpo, förstärks inte av att de vränger orden till att det skulle bli sämre av att behålla status quo. Det blir inte heller bättre av att man lovar att kasta alla övergrepp omedelbart så att kontrollorganen inte har något att kontrollera.

Vi pratade efter seminariet med en psykiater som blivit föremål för old school telefonavlyssning och ställd till svars för något han yttrat i telefonsamtal med en avlyssnad patient som skett sex månader innan han blev utfrågad om samtalet.

Han tog upp en intressant dimension där. Hur skulle han minnas vad han sagt i samtalet ett halvår innan medans säpo satt med facit i handen. Efter denna incident har han börjat tänka noga på vad han säger och skriver. Precis den utveckling vi sett i Tyskland och som vi varnat för i samband med signalspaningen och t ex datalagringsdirektivet.

2 responses to “FRA-seminarium

  1. ”Hur skulle han minnas vad han sagt i samtalet ett halvår innan medans säpo satt med facit i handen.”

    Väldigt enkelt.

    1: tala med så få som möjligt, säg upp bekantskaper och tala enbart med folk om man har ett ärende. Skitsnack och filosoferande tillhör det förgångna.

    2: Spela in samtliga samtal du för och arkivera dem på ett säkert och lättilgängligt ställe för att nyttjas efter behov.

    Skämt ´å sido så måste vi göra oss av med FRA så snart som möjligt. Jag kan inte förstå hur folk ens kan överväga en så förnuftvidrigt förslag som strider mot våra grundläggande mänskliga rättigherer som att kunna tala fritt utan att behöva vara oroad för vad man säger. Vad händer den dagen regeringen verkligen blir korrupt på allvar? Jag har mer och mer börjat titta på andra länder för att se vart jag kommer flytta. Jag flyttar ju hällre till ett land som bara kan få det bättre, än att bo kvar i ett land som vandrar mot fascism.

  2. Pingback: Signalspaning i kabel (igen) « Fritänk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s