Intressant utveckling

Läser i senaste nyhetsbrevet från PP att det gjorts slag i saken och startats en fristående kvinnoorganisation för pirata kvinnor (de kommer tydligen godkänna manliga medlemsskap också förvisso).

Detta har det talats om till och från en tid och det har sedan länge funnits ett nätverk, Nätstrumporna, för kvinnor inom partiet. Piratkvinnor kommer det bli intressant att följa.

Olyckskorparna låter inte vänta på sig och varnar för segregering. PP har ett ungdomsförbund, Ung Pirat. Undrar om det är ett utslag av ålderssegregering? Knappast. Det finns mängder av kvinnoförbund och -organisationer. Därför är det väl bara naturligt att det nu bildas en kvinnoorganisation som driver nätpolitik ur ett kvinligt perspektiv?

Jag har helt ärligt svårt att förstå att man, särskilt som man, känner sig hotad elller besvärad av bildandet av Piratkvinnorna. Jag önskar PK lycka till och hoppas ni står på er!

Och ni grabbar som känner er besvärade eller hotade, starta genast ett mansförbund som kan ta tillvara männens väl och ve inom nätpolitiken! Ni måste höja era röster för att höras!

4 responses to “Intressant utveckling

 1. Kan det vara så att det handlar om att mjölka staten på någon typ av bidrag för kvinnoinitiativ?

  Vad anser du i övrigt att ”ett kvinnligt perspektiv” på nätpolitik har för särdrag?

  Vad som händer är att den öppna nätpolitik som har varit Piratpartiets kännetecken nu segmenteras. Om nu både män och kvinnor kan bli medlemmar i både ”Piratkvinnorna” och Piratpartiet och att dessa två organisationerna är fristående från varandra är det egentligen ett utbrytarparti som det handlar om?

  Piratpartiet har hittills haft en öppen diskussion på forumet och att nu splittra partiet i två partier är nog att göra Piratrörelsen en otjänst.

  ”Besvärad och hotad” – vad är det för argument?

  Varför göra våldsam reklam för någonting som inte ens är bildat och som inte ingår i Pirtapartiet?

  • ”Kan det vara så att det handlar om att mjölka staten på någon typ av bidrag för kvinnoinitiativ?”

   Om Piratkvinnorna kan få bidrag så är det väl inte konstigare än att t ex Gröna Kvinnor eller Ung Pirat fått bidrag?

   ”Vad anser du i övrigt att “ett kvinnligt perspektiv” på nätpolitik har för särdrag?”

   Särdraget skulle vara det kvinnliga då ;P PP har en stor manlig dominans bland medlemmarna. Kanske kan en kvinnoorganisation anlägga ett anorulunda perspektiv på övervakning och privatliv än grabbarna kan? Jag vet inte och du får gärna fråga Piratkvinnorna. Personligen kan jag tänka mig massa skillnader på ett kvinnligt nätpolitiskt förbund och ett där männen är i majoritet. Jag tror inte de kommer konkurrera utan snarare bredda piratpolitiken genom att komplettera med ett kvinnligt perspektiv och säkerligen också skillnader inom organisation och mötesformer, retorik och allmänt tilltal. Kanske kan detta få fler kvinnor intresserade av nätpolitiska frågor i större utsträckning än PP lyckats? Framtiden får utvisa.

   ”“Besvärad och hotad” – vad är det för argument?”

   Det var inga argument, det var en reflektion.

   ”Varför göra våldsam reklam för någonting som inte ens är bildat och som inte ingår i Pirtapartiet?”

   Om du uppfattar det så som jag gjort våldsam reklam för något så ber jag om ursäkt. Jag är motståndare till våld.

   Jag tycker dock det är ett intressant initiativ och även anmärkningsvärt att det kom en motreaktion på forumet så snart.

   Du verkar vara stingslig. Är det något som tynger dig?

   Uppdatering/Ytterligare reflektion:

   Piratkvinnorna är ju öppet för folk som inte är med i PP. Det är således inte PPs kvinnoförbund och inte en konkurrent till PP (det går bra att vara med i bägge eller i PK och i något annat parti eller förbund). Det öppnar ju för väldigt intressanta kontaktytor mellan folk som är intresserade av dessa nätpolitiska frågor och pirater. Det är väl något positivt och något att vårda?

 2. Jag är verkligen kluven när det gäller detta med särskilda förbund för kvinnor. Har själv försökt göra mig gällande i manliga församlingar med hjälp av sakliga argument, även om jag vet att det finns härskartekniker och att människor, som krigat till sig en maktställning inte gärna släpper in andra än sådana som man litar på. Dit hör definitivt inte de som ifrågasätter. Men frågan är vad vi kan förändra om kvinnor samlas i egna organisationer. Men det kanske är så att kvinnor behöver en egen träningscamp innan de kan ta matchen med grabbarna i PP. Men då får de för allt i världen inte se sig som offer för grabbar, som har svårt att förstå. De måste istället argumentera för sitt eget perspektiv och be om förklaringar varför detta inte är rimligt eller acceptabelt – om grabbarna inte förstår.

  Fritt översatt vill jag med hjälp av Kahlil Gibran säga – Vill du bli av med grabbarnas övertag, måste du börja med att riva den tron, som du byggt åt dem i ditt eget inre! Skapa gärna en träningscamp – om det behövs – men arbeta för politiken inom partiet, bestående av både män och kvinnor.

  • Inressanta tankar. Nu är inte Piratkvinnorna tänkt som en konkurrent till PP eller ett alternativ därtill som jag läser deras manifest.

   Det är mer ett komplement eller breddning som jag ser det. Det går ju utmärkt att vara med i PP och PK eller PK och MP eller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s