Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn. Här ställs vårt engagemang i Piratpartiet på sin spets. Kan vi ens tala om att vi bryr oss om mänskliga rättigheter om vi låter detta passera utan kommentar?

När Piratpartiet talar om medborgarrätt är det nästan alltid i frågor kring våra rättigheter på och kring internet. Men i principprogrammet talar vi om människorätt. Det senare avspeglas även i styrelsens senaste beslut om vård till papperslösa.

Vad vi menar är att det blir ett glapp i vad vi säger oss stå för och vad vi i praktiken står för. Vems rättigheter är det vi värnar om vi säger oss stå för mänskliga rättigheter? Ska vi tala om mänskliga rättigheter, medborgarrätt och människorätt behöver vi ta frågor om asylsökande och deras integritet på allvar.

Vi menar att vi har stöd för detta i principprogrammet:

”Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.”

Därför ska vi tala om att det är en mänsklig rättighet att få en dräglig asylansökan och en rättssäker prövning av den. Sverige bryter enligt Amnesty med flera mot asylrätten, och om vi bryr oss om mänskliga rättigheter hoppas vi att det såväl gäller flyktingbarn som kvinnor av utländsk härkomst!

Därför ska vi tala om den mänskliga rättigheten att inte behöva känna sig hotad i det land där man sökt en fristad, om eldar som tänds utanför flyktingförläggningar med minst samma emfas som när vi talar om att människor stängs av från internet.

Därför ska vi inte vara rädda för att tala om dessa frågor utifrån ett piratperspektiv med stöd i principprogrammet!

Vi uppmanar alla pirater som håller med oss att kopiera det här inlägget till sin egen blogg.

Klara Tovhult
Jimmy Callin
Göran Widham
Rikard Fröberg
Sammy Nordström
Isak Gerson
Leif Ershag
Johnny Olsson
Marit Deldén
Olof Bjarnason
Jens Ayton
Niklas Starow
Obeveklig
Emma Ershag
Mikael Hedberg
Björn Nilsson


Uppdatering:
Allt man skriver kan missförstås. Därför skäms jag inte för att förtydliga att vi inte menar att de som inte kopierar vårt upprop mot rasismen skulle vara rasister. Inte heller menar vi att piratpartiet skulle vara smygrasistiskt. Vi menar tvärt om att vi med stöd av principprogrammet har stort utrymme för att agera i frågor om människorätt och det är det vi gör. Håller du inte med om allt, så gör som Björn och Gun samt Marie, remixa inlägget, eller skriv ett helt nytt inlägg som Hanna!. Klart vi ville ha debatt :) men vi ville inte såra någon :/ MiNi gör en stilig remix också! Jag blir glad.

18 svar till “Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn

 1. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn | Jimmy Callin

 2. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn | Sagor från livbåten

 3. Ping: uberVU - social comments

 4. fördömt att försöka välja vilket inlägg man ska kommentera på när ni kopierar såhär dock! xD

  jag valde din eftersom du har det fina pluginen som låter mig få efterföljande kommentarer i mail. bra saker ska premieras, konsument-makt ftw! ;)

  jag vet inte om jag tycker att initiativet är jättebra eller att slå in öppna dörrar, nu är det här mer av ett statement och uppmaning till dom som bestämmer att hålla sig till det man säger sig stå för och skrivit på, än förslag på lagändring… väl det är väl så jävla självklart att sådant här ska vara olagligt, att man inte ska behöva bli utsatt för MORDBRAND, oavsett var man kommer ifrån…

  eller om man ens är människa, jag tycker det skulle vara fel att utföra mordbrand mot marsianska bosättningar oxå. ;)

  • Björn!

   Man kan säkert tolka detta på många sätt beroende på vad man har för uppfattning om PP och sin egen relation till partiet.

   För min del handlar det om att jag måste prova i vilka lägen principprogrammet är applicerbart och var gränsen annars går för mig när jag säger ”För mig är PPs tre områden så viktiga att alla andra frågor får vänta”.

   Den gränsen passerades med råge i natt men jag tror som framgår av texten att det inte behöver vara utanför vårt principprogram att ha politik om asylrätt och främlingsfientlighet!

 5. Ping: Enligt Min Humla » Mänskliga rättigheter för vem?

 6. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn « Grodorna Kokar

 7. Ping: Samma främlingsrädsla som för 100 år sedan? | Oscar Fredriksson (C)

 8. Ping: Mänskliga rättigher för vem? « obeveklig

 9. Jag börjar bli förbannad på rapporteringen nu. För det första så är det ju verkligen inte barn som bor på hemmet. För det andra så brann det i en lövhög som inte ens var i direkt anslutning till hemmet. Det är män i 20-års ålder det handlar om. Varför ljuga och säga att det är barn? Blir så djävla förbannad på alla lögnhelveten hela tiden!

  • Vi upprörs uppenbarligen av olika saker du och jag Fredrick.

  • Det är barn det handlar om! Barn på flykt med svåra upplevelser bakom sig. Barn som är i förtvivlat behov av trygghet. Barn som inte behöver att någon idiot går och tuttar på en lövhög (inte bara löv, utan bottnad med torr halm) utanför deras boende.

   Skäms på dig Fredrick!

 10. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn // Skivad lime

 11. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn « OSMIDIGT

 12. Ping: En brinnande lövhög « Tsim's Blog

 13. Ping: Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn :

 14. Ping: Mänskliga rättigheter för vem? « The Pheleroxian Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s