Rättssäkerhet för vuxna

Dagens Dokument inifrån om rättsinstansernas glidning åt att se mellan fingrarna med våld mot barn var plågsamt att se.

För mig är det tydligt att vårt samhälle glider allt djupare ned mot den punkt där barn blir rättslösa, misstrodda och svikna av vuxenvärlden.

Vår regering värnar säkert barnen. Men när domare dömer vuxna som slagit barn till lägsta straffnivå på grundval av påhittade förmildrande omständigheter utan stöd i lagen, ja då undrar jag om man ens börjat i rätt ände? Även Rädda Barnen reagerar.

Är rättssäkerhet för barnen en fråga för Piratpartiet? Ja, om vi börjar med att kräva rättssäkerhet i allmänhet så följer ju därav att lagen ska följas i rättssalen. Då kan vi inte godta hittepåparagrafer om provokation, som i ett fall som tas upp i programmet där en dotter provocerar fadern genom att inte lyda och får tåla att bli misshandlad, när lagboken talar om något helt annat (”om brottet föranletts av någon annans grovt kränkande beteende”). Vi kan inte godta en ordning där misshandel av barn allt oftare döms som lindrig just därför att det var ett barn som var offret och barn kan vara provocerande.

Min uppfattning är att Piratpartiet står upp för rättssäkerheten i allmänhet och inte bara i fråga om illegal fildelning. När barnens rättssäkerhet hotas anser jag det finns särskilda skäl att reagera. Vad tycker du?

Här skulle klippet från SVT.se bäddas in men det verkar inte vilja sig.

3 responses to “Rättssäkerhet för vuxna

  1. Pingback: Tweets that mention Rättssäkerhet för vuxna « Majestatis Pluralis -- Topsy.com

  2. Mycket bra skrivet! Självklart skall barn ha samma rättssäkerhet som vuxna!

    Speciellt gäller det i hantering av mobbing i skolan, som ofta egentligen är rena fall av misshandel och/eller trackasserier, och som skulle kunna lagföras som det, men där skolans ledning tystar ner det hela och lägger all skulden på offret.

    Därutöver borde vi arbeta för en skola där barn lär sig ett demokratiskt och öppet sammhälle genom att leva i ett. Övervakningskameror inne i lokalerna eller övervakningsprogram på datorerna bör vara absolut förbjudet, och barn måste skyddas från att lärare beslagtar och sedan går igenom mobiltelefoner, laptops och böcker/anteckningsblock, oavsett orsaken till detta.

    Det finns mycket att göra!

    • Helt klart finns det mycket att göra. Absolut också inom skolan. Det jag vänder mig mot just i detta inlägg är inte så mycket övervakningskameror som det faktum att det verkar vara hårdare straff för barn som slår vuxna än för vuxna som slår barn. Det tyder på en helt sjuk syn på barn och rättskipning i min mening. Skulle förvåna mig om PP inte hugger på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s