Förslag till musik för morgonsamling i skolan

Via Neo-Mattias $vensson på twitter hittar jag följande intressanta personporträtt av en kristdemokrat.

Jag respekterar religionsfriheten och andra människors tro. Just därför höjer jag på ögonen när kristdemokraten föreslår följande:

Skolan är en viktig politisk fråga för mig. Och där vill jag också lyfta fram religionens betydelse. Förut fick kyrkan hålla i konfirmandundervisningen på skoltid, så är det inte nu längre. Förut bad eleverna en morgonbön, så är det inte heller nu längre. Jag tycker att det hade varit jättebra om skolan kan införa detta igen. Skolbarn borde inte lyssna på Iron Maiden, det hade varit trevligare om de kunde lyssna på Tryggare kan ingen vara, eller någon annan psalm som präglat vår tro.

Jaha. Ok då. Men i så fall föreslår jag att man följer upp trygga räkan med följande peppiga morgonhymn, bara för att balansera det hela lite.

Jag har ingen aning om vad PP har för åsikter om morgonmusik i skolan men någon jävla balans får det vara.

Hallowed by whose name, now?

Annonser

2 svar till “Förslag till musik för morgonsamling i skolan

 1. Bönen är ju extremt viktig för att profilstyra tankespåret, så att du vet vart du ska vända dig när du behöver hjälp – alltså det utlimata maktspråket.

  Vi har själva föreslagit att KD ska använda bönen mer i stunder av politiska motgångar, men det verkar ha klingat för döva öron, annars så skulle det kunna vara ett fint sätt för dem att visa hur bönen fungerar i vardag vetenskap och politik, men det är kanske inte så intressant i praktiken för dem?

  Den som läst bibeln inser ju att de människor som gud skapade måste ha fortplantat sig med varandra, men KD verkar inte alls benägna att gå i svaromål på hur bibeln visar att gud skapade 6 generationer av incest, för efter Eva dröjde det en stund innan nästa människa kom och … tja låt oss säga att mycket ormgrop blev det.

 2. Jag tror inte man ska läsa bibeln som vare sig en genealogisk stamtavla eller ett standardverk i naturvetenskap. Därför tror jag inte heller man ska kräva att ett politiskt parti skall försvara bibeln som sådan.

  Däremot blir det som sagt väldigt intressant när ett politiskt parti lägger sig i vilken musik människor lyssnar på.

  Tryggare kan ingen vara skrev Lina Sandell-Berg någon gång i mitten av 1800-talet och är väl lämplig som skolmusik så tillvida att upphovsrättslagen är så utformad att den inte kräver någon speciell MiM-licens från Stim för att framföra live, t ex genom att adjunkten under morgonsamlingen framför den efter dessa noter på ett harmonium.

  Det är dock säkrast att skaffa licens eller avtal med Stim om man tänker framföra t ex den version som spelades in för filmen ”Mer om oss barn i Bullerbyn” på 80-talet, eftersom den inspelningen skyddas av närstående rättigheter för fonogram tills en bit in på 20-talet. I vart fall om man tänker låta eleverna få tillgång till fonogrammet via t ex nedladdning från skolans webbplats och använda som bakgrundsmusik till förslagsvis läxorna i religionskunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s